Határtalanul! 2019

Határtalanul! 2019

Természeti értékeink a Partiumban - úti beszámoló


 

Határtalanul! – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek 

Természeti értékeink a Partiumban - úti beszámoló

 

A Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 42 hetedikes tanulójával 2019. május 20-22. között határon túli tanulmányi kiránduláson vettünk részt a ma Romániához tartozó Partiumban.

Az előkészítő órákon tájékozódtunk azokról a helyekről, természeti szépségekről, amelyek úticéljaink közé kerültek. Ebben nagy segítségünkre volt Oláh Róbert geográfus, történész, muzeológus, aki vetítéssel egybekötött foglalkozást tartott nekünk. A gyerekek pedig csoportokban dolgozva, változatos feladatokkal, digitális eszközök segítségével készültek fel a történelmi, irodalmi, földrajzi, képzőművészeti tudnivalókból, rejtvényeket oldottak meg, képeket raktak össze a nevezetességekről, borítót terveztek az útinaplóhoz, apró ajándékokat készítettek a vendéglátó diákoknak.

Induláskor az idegenvezetőnk rövid tájékoztatást adott arról, mi is a „Partium”. A határ átlépése után Nagyvárad volt az első állomás. A Kanonoksoron végig sétálva a római katolikus székesegyházba jutottunk. A Nagyboldogasszonynak szentelt barokk templom lenyűgözött minket hatalmas méreteivel, freskóival, gazdagon díszített oltárképeivel. A kincstárban levő csodálatos szépségű kelyhek, palástok, püspöki süvegek mellett ereklyéket is láthattunk, köztük Szent László hermáját.   

A belváros szecessziós bérpalotáinál járva egy tanuló előzetes felkészülés alapján bemutatta társainak a szecesszió stílusjegyeit, majd ezeket azonosították az épületeken.

Tisztelegtünk Nagy-Sándor József honvédtábornok emléktáblája előtt, majd átsétáltunk a Sebes-Körös felett átívelő Szent László hídon. Itt megfigyeltük a folyó felszínformáló munkáját.

Nagyváradi körutunk legutolsó állomásaként a város legismertebb épületét, a főtéren található Fekete Sas palotát tekintetük meg. A díszes mennyezeti boltozatok, az ajtók, ablakok, de még a padló is, csodálatos mesevilágot tükröztek. Az épület gyöngyszeme azonban a fekete sast ábrázoló ólomüvegablak.

A város felfedezése után a várasfenesi „módos paraszti ház”-ban tettünk látogatást. Vidéki diákok lévén sok eszköz ismerős volt számunkra. Ezért nem okozott gondot a totó kitöltése sem.

Izgatottan vártuk, hogy megérkezzünk a szálláshelyünkre, Magyarremetére és elfoglalhassuk a Turul kempingben a faházainkat. Házigazdáink finom, meleg vacsorával vártak bennünket.  Időközben eleredt az eső, ami később viharrá alakulva áramtalanította a falut, nem kis izgalmat okozva. A rossz idő miatt sajnos elmaradt az itteni gyerekekkel tervezett barátságos focimeccs. De az útinaplóba kerülő élményeket megbeszéltük.

A második napon az Árpád-kori templom megtekintése után túrázni indultunk a Pádis-fennsíkra. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére ez lett végül a gyerekek egyéni úti beszámolóinak kedvenc témája, a legélménydúsabb program. Első látványosság a Farcu Kristálybarlang volt. Védősisakot felvéve csodálhattuk meg a hegy gyomrában a bányászat során felfedezett kvarckristály csoportosulásokat. Túravezetőnk, aki magyarul is értett ugyan, angolul tartotta az ismertetőt. Próbáltuk megérteni őt, de ha nem boldogultunk, idegenvezetőnk tolmácsolta szavait. Nyelvgyakorlásnak is jó volt hallgatni, hiszen iskolánkban angol nyelvet tanulnak a gyerekek. A barlang után komoly túra következett a festői szépségű Pádis-fennsíkra. Utunk során a valóságban is megfigyelhettük az eddig csak tankönyvből ismert karsztjelenségeket, víznyelőket, dolinákat, sziklaszurdokokat, vízeséseket.  Az időjárás izgalmassá tette az amúgy is meredek terep leküzdését: eső, majd jégeső, napsütés és újabb eső borzolta a kedélyeket. A csodás látvány mindenért kárpótolta a nyafogókat is. Remegő lábakkal, éhesen-szomjasan értünk vissza, és fogyasztottuk el a finom vacsorát. Fantasztikus élményt adó, ugyanakkor erőt próbáló volt ez a nap! Csoportonként rajzos feladatok formájában örökítették meg élményeiket a tanulók. 

A harmadik nap a Mézgedi-cseppkőbarlangba látogattunk el. Az elhangzott ismertetőből kiderült, hogy itt található Közép-Európa egyik legnagyobb denevérpopulációja, ami 12 fajból áll. Láthattuk a „Templom-kupola”, „Titanic”, „torta”, „cápafarok” és egyéb érdekes nevű cseppkőalakzatokat. Utolsó állomásunk Nagyszalonta volt, ahol sor került a helyi iskolásokkal való találkozásra: az Arany János Elméleti Líceum 7. osztályos tanulói bemutatták iskolájukat, mi pedig a miénket, majd apró ajándékokkal leptük meg egymást. Érdekesnek találtuk az ottani, 10 érdemjegyből álló iskolai értékelést. A Csonka toronyban található Arany János Emlékmúzeumot együtt tekintettük meg, majd a Családi kör című vers közös elmondása után iskolánk nevében megkoszorúztuk az ott elhelyezett emléktáblát.

Nagyon jól éreztük magunkat, sok élményt és emléket elraktározva indultunk haza. Nagyon szép tájakon jártunk, reméljük még lesz lehetőségünk visszatérni erre a csodaszép vidékre!

Az értékelő órán újra átéltük élményeinket, amikor felolvastuk egymásnak élménybeszámolóinkat, megnézegettük a képeket. Az iskola aulájában kiállításon mutattuk be munkáinkat diáktársainknak. A nemzeti összetartozás napján az iskola többi osztályának vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartottunk határon túli utunkról.  

 

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek ezt a remek lehetőséget, hogy elfogadva pályázatunkat 2.265.975 Ft-tal támogatta utazásunkat külhoni magyarlakta területre.

 

 

Nagykőrös, 2019. június 4.                                                                   

 

                                                                                

 

Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

7. a és b osztály tanulói

 


Galéria


Dokumentumok

Természeti értékeink a Partiumban - beszámoló.docx